Články a rozhovory

Zbyněk Švajda Cetno 2024

Mistrovství je ve své polovině. V Těrlicku se dařilo Severočechům.

1. 7. 2024

V sobotu se ve slezském Těrlicku konalo druhé kolo Mistrovství České republiky. Šampionát se tak dostal do své poloviny. V některých kategoriích závod pořadím zamíchal, v jiných napověděl, kdo by mohl získat letošní titul.

Nejblíže zisku mistrovského titulu má v tuto chvíli Petr Novotný z Litoměřic. Ten sice závod kategorie M3 nevyhrál, když ho předčil Michal Oberta ze Strečna, ale majitel slovenské licence se do českého šampionátu počítat nemůže a tak si severočeský závodník připisuje druhý bod do průběžného pořadí. V září v Ústí nad Orlicí by tak teoreticky mohl slavit celkové vítězství. Na třetím místě v sobotním závodě dojel Tomáš Čapek z Mladé Boleslavi.

V dalších kategoriích je boj o titul o poznání vyrovnanější. Kategorii M1 ovládl tentokrát Adam Melša, závodník jezdící rovněž v barvách Mladé Boleslavi, s velkým náskokem na litoměřického Josefa Pařízka. Třetí dojela Beata Jarolímová z východočeského RacingArt Tramu Peklo. Ve dvojkách se dařilo další litoměřické zástupkyni, Karolíně Novotné. Zvítězila před mladoboleslavskými jezdci Adamem Mičíkem a Janem Jagrikem. Obsazení stupňů vítězů tak zůstalo stejné jako v prvním závodě, jen si jezdci prohodili první a druhé místo.

V kategorii M4 vyhrál rožnovský Jan Španěl, který v prvním závodě nestartoval. V Těrlicku se naopak neobjevil vítěz z Cetna Jan Jůda a tak je i zde boj o titul velmi otevřený. Druhá skončila Anežka Slavíková z Mladé Boleslavi a třetí Tomáš Dvořáček z Libře. Zlepšující se výkonnost potvrdil v nejstarší kategorii mistr republiky z roku 2013 a legenda minikárového sportu Zbyněk Švajda z Mimoně. Zvítězil v kategorii M5 o pouhých šestnáct setin sekundy na součtu dvou jízd před východočeským Petrem Šrámkem. Třetí místo vybojoval vynikající Tomáš Bodinek z Hluboček.

Na sobotní mistrovský závod navázal v neděli svým osmým kolem Pohár České republiky, soutěž, která je již za svou polovinou. Mezi nejmladšími opět dominoval Adam Melša. Druhý byl tentokrát jeho klubový kolega Tobiáš Handík a třetí dojel Josef Pařízek. V kategorii M2 zvítězil Melšův bratranec Jan závodící za RacingArt Team Peklo. Druhé a třetí místo brali Karolína Novotná s Janem Jagrikem.

Nikoho asi nepřekvapí vítěz kategorie M3. Stal se jím opět Petr Novotný. O více než půl sekundy porazil Františka Středu z Mladé Boleslavi. Ten ujel již výrazněji třetímu Tomáši Bohačíkovi z Hluboček. Čtyřky v neděli ovládl Tomáš Dvořáček. Za sebou nechal dva jihomoravské zástupce, Františka Blažíčka a Michaelu Kučerovou. Mezi nejstaršími se třetího letošního vítězství dočkal Tomáš Bodinek. Po dvou triumfech na domácích závodech vyhrál i v Těrlicku. Stupně vítězů byly tentokrát čistě moravské. Na druhý a třetí stupínek se postavili jezdci Albrechtic Stanislav Syrový a Lukáš Hynek.

Minikáry v České republice mají za sebou první část letošní sezony. Na našem území se dosud odjelo dvanáct závodů. Po letní přestávce se bude pokračovat v srpnu. Před námi je závěrečných šest klání, ve kterých se rozhodne o držitelích českého poháru a mistrovského titulu. Na programu budou také zbývající dva závody Evropského poháru, které se budou konat na Slovensku.

Foto na pozadí: Michal Šimůnek